Weggooien is zonde. Vanuit die overtuiging heb ik al talloze nutteloos lijkende materialen gered van de afvalberg. Prachtige partijen hout waarbij de opdracht was: zaag het tot kachelgrote stukken brandhout, heb ik geruild tegen een dubbele hoeveelheid ander hout. De zo verkregen eiken delen heb ik geschuurd en gepolijst, om de ziel van het materiaal in volle glorie tevoorschijn te halen. Ik gaf ze een nieuw leven als broodplank, pannen onderzetter of sierstuk tegemoet.
In het Texels Jutwerk atelier vindt je gebruiksvoorwerpen en kunst- en designobjecten van materiaal dat bij anderen allang in de prullenbak of houtkachel terecht was gekomen.
Een aantal jaren geleden raakte ik behoorlijk onder de indruk toen ik bij de Floriade op de stand van Piet Hein Eek stuitte, de ontwerper die vooral bekend staat om zijn meubelen van afvalhout. Op die beurs stond een gebouw. Ik liep er doorheen en vond het geweldig dat er alleen maar gebruikte materialen waren toegepast. Dat wilde ik ook!
Ik ben verder op weg geholpen door Deva van der Plaats, die mij technieken leerde om hout te bewerken en objecten te maken.
Jaren heb ik mooie stronken van vruchtbomen bewerkt en gebruiksvoorwerpen gemaakt, die ik weggaf als iemand het leuk vond. Maar omdat de winter voor Tentorent een stille tijd is en de schoorsteen in dat jaargetijde moet roken, ben ik gestart met de verkoop van mijn spullen onder mijn bedrijfsnaam Texels Jutwerk. Ik verkoop de spullen bij TexelView in Zuid Eierland.
Het langs de weg jutten van hout en kritisch beoordelen van potentieel brandhout en daarvan mooie voorwerpen maken is ondertussen mijn passie geworden. “Het allerliefst zou ik voortaan winter en zomer hier mee bezig zijn. Kijk van een plank heb ik een snijplank gemaakt met afgeschuinde hoeken.
En dit is Robinia, een acaciasoort. Met het roestvrijstalen greepje krijg je een heel mooie combinatie. Als je het hout insmeert met olijfolie krijg je een prachtige vlam. De tekening van hout kan zo mooi zijn. Van stammen kun je bijvoorbeeld karakteristieke wandelstokken maken. En elk object is uniek. Door delen van het hout te bewerken en andere delen juist ongemoeid te laten, krijg je heel fraaie effecten. Voor hetzelfde geld was een stuk als dit gewoon de kachel in gegaan. Zonde, toch?
Of kijk, de wortel van een iep. Na het afhalen van de bast, schoonmaken en polijsten heb je een prachtig object. Ik werk ook met sterk vermolmd hout. Dan ga ik net zolang door tot de kern. Wat overblijft, kan verrassend mooi zijn. Wat ik eigenlijk doe is de schoonheid van de natuur laten zien.
Publicatie: Texel.Nu / Tekst: Tekstbureau C&M Media 2011